Jesteś w okolicy Dolnego Śląska i zastanawiasz się, gdzie można zjeść coś charakterystycznego dla regionalnej kuchni tego regionu? Dowiedz się, jakich wyrobów kulinarnych warto spróbować, będąc w województwie, którego stolicą jest Wrocław. Sprawdź także, gdzie znajdziesz ciekawe punkty gastronomiczne we Wrocławiu i na co zwrócić uwagę.
Dolny Śląsk – kuchnia charakterystyczna dla Wrocławia
Cały region Dolnego Śląska ma bardzo rozbudowaną kulturę i tradycję, która rozwijała się tu od setek lat. W tym czasie wykształciło się wiele charakterystycznych elementów, które są znane z lokalnego folkloru. To dotyczy także kuchni regionalnej, która bazuje na przepisach o różnych wpływach – polskich, czeskich i niemieckich. Wynika to z bezpośredniej bliskości sąsiednich krajów i zawirowań geopolitycznych, które w tym regionie miały miejsce na przestrzeni wieków. To sprawiło, że tradycyjne potrawy kuchni regionalnej z Wrocławia i Dolnego Śląska są czasem podobne do dań serwowanych u naszych sąsiadów. W kuchni wrocławskiej można też zauważyć wpływy regionalnej kuchni kresowej, lecz są to jedynie inspiracje i zapożyczenia.
Dania kuchni regionalnej Dolnego Śląska
Wśród dziesiątek lokalnych dań charakterystycznych dla kuchni wrocławskiej można wyróżnić takie jak:
- Kluski śląskie – znane w całej Polsce kluski śląskie przewijają się w tradycji tego regionu już od kilkuset lat, a pierwsze wzmianki pochodzą sprzed XV wieku. Robi się je z ugotowanych ziemniaków, które potem kształtuje się w kulki z dziurką – to ich znak szczególny. Do tak podawanych klusków dodaje się gęsty sos, a najbardziej klasycznym połączeniem są kluski śląskie ze zrazami robionymi z rozbitego mięsa, z cebulą, ogórkiem i boczkiem – to wszystko spina się wykałaczką. Na Śląsku zrazy z kluskami podaje się z modrą kapustą.
- Pierogi z Chrząstawy – to pierogi ruskie, którego jednak wywodzą się z połowy ubiegłego stulecia, a spopularyzowali je tu osadnicy z kresów z czasów II wojny światowej. Aktualnie bardzo zyskały na popularności i stały się charakterystyczne dla kuchni tego regionu.
- „Śląskie niebo” – to charakterystyczne danie dla kuchni wrocławskiej. Jest to mięso wieprzowe podawane z sosem z suszonych owoców. Wykorzystuje się zazwyczaj śliwki, gruszki lub jabłka i morele. Podaje się je z kluskami gotowanymi na parze albo zwykłymi kluskami ziemniaczanymi.
- Żurek śląski – jednym z dań, które jest najpowszechniejsze na Śląsku, jednak zdobyło popularność w całym kraju jest żurek śląski. Ta pochodząca z okolicy Wrocławia potrawa jest dość gęsta i lekko kwaśna w smaku. Żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim i podaje z kiełbasą i wędzonkami. Doprawia się go śmietaną, czosnkiem i grzybami, a także majerankiem i jajkiem na twardo. Charakterystyczne jest podawanie żurku w bochenku chleba (wydrążonym).
Wśród wielu dań kuchni regionalnej można znaleźć też karpa milickiego faszerowanego, karminadle, czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszoną. Są one również świetne znane na całym Dolnym Śląsku, a wiele z nich zyskało popularność w innych częściach kraju. Często są przygotowywane w domach Polaków bez świadomości, że to charakterystyczne polskie potrawy, które należą do lokalnej tradycji.
Gdzie znaleźć dania wrocławskiej kuchni regionalnej?
Będąc w stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu, warto skosztować niektórych dań kuchni regionalnej. Jest tu wiele restauracji, które specjalizują się w takich daniach lub mają je w karcie i opanowały ich przygotowanie do perfekcji. Wiele z nich znajdziesz w okolicy starego miasta, które we Wrocławiu jest stosunkowo duże. Zlokalizowanych jest tu wiele knajpek i większych restauracji, jednak lokali gastronomicznych nie brakuje w całym Wrocławiu. Przy rynku znajdziesz ich jednak najwięcej. Wiele ciekawych propozycji znajdziesz także w bezpośredniej okolicy Wrocławia przy trasach dojazdowych, gdzie znajdziesz mnóstwo zajazdów i karczm.
Propozycje lokali gastronomicznych z kuchnią regionalną we Wrocławiu
Znajdując się we Wrocławiu i chcąc coś zjeść, udaj się do centrum. Możesz zacząć od ulicy Oławskiej a dalej Kazimierza Wielkiego, które doprowadzą Cię do licznych uliczek prowadzących w głąb starej części stolicy Dolnego Śląska. Znajdziesz tu liczne restauracje, a także bary, które jako przekąski podaje się lokalne dania kuchni wrocławskiej. Udając się dalej ulicami Świdnicką lub Łaciarską dojdziesz do rynku. Jest tu mnóstwo restauracji czekających na gości. Szukając na mapie, znajdziesz tu dziesiątki wysoko ocenianych lokali gastronomicznych, z których większość będzie miała do zaoferowania dania lokalnej kuchni. Lokali gastronomicznych nie brakuje jednak także na północy Wrocławia za Wyspą Słodową i Wyspą Bielarską. W Nadodrzu znajdziesz liczne małe knajpki z bogatą ofertą, które działają tu od wielu lat i zyskały w tym czasie świetne opinie wśród konsumentów. Spis atrakcyjnych lokalizacji wraz z godzinami otwarcia i opiniami wystawianymi klientów znajdziesz na mapach w Internecie wraz z dokładnymi adresami.