4.8/5 - (5 votes)

Kuchnia włoska zaliczana jest do jednych z najpopularniejszych na całym świecie. To sprawia, że najbardziej znanych jej dań można skosztować nie tylko w słonecznej Italii – również w Polsce nie brakuje restauracji specjalizujących się właśnie w kuchni włoskiej. Zalicza się do nich te, które serwują uwielbianą przez Polaków pizzę. W stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu – działa wiele pizzerii, wśród których są zarówno te serwujące wyśmienitą pizzę, jak i takie, które lepiej omijać. Zobaczmy, gdzie warto zjeść.

Pizza, czyli co?

Pizza to danie, którego podstawą jest placek z ciasta drożdżowego. W najlepszych wrocławskich pizzeriach do jego przygotowania używa się specjalnej mąki, która gwarantuje doskonały smak. Na cieście układa się różne dodatki. Czasy, kiedy Polacy zajadali się pizzą aż uginającą się od ilości znajdujących się na niej produktów dawno już minęły. Dzisiaj bez trudu znaleźć można stojące na wysokim poziomie pizzerie, w których przygotowuje się to danie zgodnie z włoskimi regułami. Do popularnych dodatków zalicza się między innymi:

  • oliwki;
  • szynkę;
  • pieczarki;
  • cebulę.

Nie można zapomnieć również o sosie pomidorowym i ziołach, które odpowiadają za wyjątkowy smak i aromat tego włoskiego dania. W wielu pizzeriach można dzisiaj samodzielnie skomponować własną pizzę, stawiając na to, co smakuje nam najbardziej.

Jaka jest historia pizzy?

Pierwsza pizza w formie zbliżonej do tej, którą znamy dzisiaj pojawiła się w XVIII wieku w Neapolu. To również tam powstały pierwsze pizzerie, a więc lokale, w których można było zjeść pizzę. Na drożdżowych plackach zaczęto wówczas układać pomidory. Za wzrostem popularności tego dania stoi Ferdynand II – kiedy odwiedził jedną z włoskich jadłodajni, sprawił, że również miejscowi zaczęli często w nich gościć. Znaczący w historii pizzy był rok 1889. To właśnie wówczas powstała słynna margherita, która dedykowana była Małgorzacie Sabaudzkiej. Włoscy imigranci zawieźli pizzę do Stanów Zjednoczonych, gdzie szybko podbiła serca miejscowych. Ciekawostką jest fakt, że bardzo lubiana dzisiaj pizza hawajska to nie pomysł Włochów, ale właśnie Amerykanów.

Jakie odmiany pizzy serwują wrocławskie pizzerie?

Wybierając najlepsze włoskie pizzerie, możesz mieć pewność, że uda Ci się skosztować różnych rodzajów pizzy. Jedną z najbardziej popularnych jest oczywiście klasyczna margherita, która składa się wyłącznie z mozzarelli, pomidorów oraz świeżej bazylii. Chętnie wybierana jest również capricciosa, a także pizza marinara. Wiele pizzerii proponuje własne kompozycje, zaskakując gości nierzadko niecodziennymi zestawieniami smakowymi.

Jakie wrocławskie pizzerie wybrać, aby zjeść doskonałą pizzę?

Jeśli nie straszne Ci kolejki i chcesz skosztować pizzy smakującej, jak we Włoszech, postaw na pizzerię Vaffanapoli znajdującą się przy ulicy Włodkowica 13. To miejsce, które dysponuje prawdziwym piecem opalanym węglem, co niewątpliwie odbija się na smaku tego włoskiego dania. Świetną pizzę zjesz również w restauracji Cimone, w której włoski klimat czuć na każdym kroku. Warto dodać, że serwowana jest tu wyśmienita nie tylko pizza, ale również makarony, a także desery. Jeśli uwielbiasz pizzę neapolitańską, to miejsce Cię nie rozczaruje. Na uwagę zasługuje fakt, że większość składników sprowadzana jest z Włoch, co niewątpliwie odbija się na niezwykłym smaku podawanych dań. Kolejne miejsce, które powinni poznać wszyscy miłośnicy pizzy we Wrocławiu to Mania Smaku. Pamiętaj, że w mieście znajdują się aż trzy lokale o tej nazwie – znajdziesz je na ulicy:

  • Racławickiej 13;
  • Legnickiej 57/s;
  • Krzywoustego 87b.

Jeśli lubisz niecodzienne smaki, chcesz spróbować pizzy innej niż zwykle, to miejsce Cię nie rozczaruje. Zamiast klasycznej margharity możesz zjeść tutaj pizzę z farszem, który Polakom kojarzy się z pierogami ruskimi. Połączenie zaskakujące, ale naprawdę pyszne.

Czy pizza we Wrocławiu to dobry pomysł?

Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie wywodzącej się z Włoch pizzy to dobry pomysł. Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie jest bardzo trudne. Wszystko zależy bowiem od tego, na jaką pizzerię zdecydujesz się postawić. Jak już wspomnieliśmy, w stolicy Dolnego Śląska nie brakuje lokali, w których pizza zajmuje istotne miejsce w menu. Niestety, nie wszystkie dbają o jakość tego, co trafia na talerze klientów. To właśnie z tego powodu tak ważne jest, aby stawiać na sprawdzone i cieszące się doskonałą opinią wśród gości lokale. Na szczęście Wrocław pod tym względem wypada bardzo dobrze. Wymienione przez nas pizzerie to tylko część tych, które serwują pizzę o wyjątkowym smaku i aromacie. Wszystkie sięgają po najwyższej jakości składniki, które istotnie wpływają na to, że pizza jest po prostu pyszna. Pizza to danie sycące i – jeśli tylko jest odpowiednio przygotowana – niezwykle smaczne. Wbrew pozorom wcale nie trzeba jechać do Italii, aby skosztować iście włoskiego smaku. Na wrocławskiej mapie lokali gastronomicznych nie brakuje stojących na wysokim poziomie miejsc, w których serwowana jest dopracowana w najmniejszych szczegółach pizza.

Zostaw odpowiedź